Over mij

Mijn foto

Ik ben 34 jaar, single en heb een inkomen rond het sociaal minimum. Ik leef dus op bijstandsniveau.
Dit blog gaat over consuminderen en zuinig leven. Omdat ik zelf weinig te besteden heb volg ik de laatste weken blogs van anderen die ook zuinig omgaan met hun centen. Persoonlijke verhalen van anderen en slimme tips en adviezen inspireren me om beter om te gaan met mijn eigen kleine budget. Ik vind het leuk om te schrijven en vandaar nu mijn eigen blog!

maandag 3 maart 2014

Belastingaangifte (en de 5 meest gemaakte fouten)

Deze maand moet de belastingaangifte weer gedaan worden. Ik doe het sinds twee jaar digitaal. Erg handig hoor, die vooraf ingevulde aangifte. Vorig jaar kreeg ik een leuk bedrag terug. Ik wacht overigens nog steeds op de definitieve...ik heb alleen de voorlopige aanslag terug gehad. Inmiddels ga ik ervan uit dat het wel klopt en het allemaal goed is ingevuld en ik dus niks terug hoef te betalen. Al zijn ze wel verrekte laat met het toesturen van de definitieve aanslag.

Omdat ik afgelopen zomer aardig wat terug kreeg dacht ik dat het niet zou kloppen en ik een foutje had gemaakt. Zoals veel mensen blijkt uit onderstaand artikel die ik op internet tegenkwam:

 Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat 1 op de 10 vooraf ingevulde aangiftes fouten bevat. Ook als de fouten in uw voordeel zijn moet u ze corrigeren.
In de gegevens bij vooraf ingevulde rubrieken maken mensen minder fouten, stelt Paula Keun, woordvoerder van de Belastingdienst. Ze gaan wel vaak in de fout door gegevens in de verkeerde rubriek in te vullen. Hieronder staan 5 dingen die volgens de Belastingdienst vaak fout gaan.
 

5 vaak gemaakte fouten
Let dus op dat u deze fouten voorkomt
- Pensioen- of vut-uitkering bij de rubriek 'loon uit tegenwoordige dienstbetrekking' invullen in plaats van bij 'loon uit vroegere dienstbetrekking'
- Verwisselen van bedragen bij loon, loonheffing en arbeidskosten
- Een jaaropgaaf vergeten als ze naast hun vaste baan nog een bijbaan hebben
- Rente aftrekken als ze hun hypotheek hebben verhoogd voor de aankoop van auto of caravan
- De WOZ-waarde gebruiken van de beschikking die ze onlangs binnen kregen (dat is de waarde op 1 januari 2013) terwijl die van het jaar ervoor in de aangifte van 2013 gebruikt moet worden (dus de waarde van 1 januari 2012)

Zelf ga ik deze week mijn belasting invullen. In de hoop dat ik wederom wat terug ga krijgen, waarschijnlijk wel!
Hebben jullie er al aandacht aan besteed?

5 opmerkingen:

 1. Vanavond ga ik er mee bezig. Ik zal er morgenochtend een berichtje over publiceren!
  Overigens: kan het niet zijn dat je de definitieve aanslag over 2012 al lang binnen hebt? Volgens mij staat er helemaal niet meer het woord definitief op!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb de aanslag er nog eens bijgepakt, maar er staat bij mij rechtsboven toch echt Voorlopige Aanslag 2012.....

   Verwijderen
 2. Deze week ga ik ermee aan de slag! Bedankt voor je lijstje, ik zal het erbij pakken als ik aangifte ga doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ga het straks invullen...nouja..controleren van de vooraf ingevulde haha. Weet al dat ik flink wat terug krijg en das altijd mooi meegenomen zoiets! Succes als je hem in gaat vullen.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 6 weken geleden al ingevuld, man wil m nog controleren. vergeten we steeds, nu gelijk maar even doen ;)

  BeantwoordenVerwijderen