Over mij

Mijn foto

Ik ben 34 jaar, single en heb een inkomen rond het sociaal minimum. Ik leef dus op bijstandsniveau.
Dit blog gaat over consuminderen en zuinig leven. Omdat ik zelf weinig te besteden heb volg ik de laatste weken blogs van anderen die ook zuinig omgaan met hun centen. Persoonlijke verhalen van anderen en slimme tips en adviezen inspireren me om beter om te gaan met mijn eigen kleine budget. Ik vind het leuk om te schrijven en vandaar nu mijn eigen blog!

woensdag 15 januari 2014

Vrijgezellenfeest

Zondag kreeg ik een mailtje...een uitnodiging voor een vrijgezellenfeest. Hartstikke leuk natuurlijk! Een hele goede vriendin, al jarenlang, gaat komend voorjaar trouwen. Het wordt een grote bruiloft met alles erop en eraan. Een droom waar ze al een poosje voor aan het sparen is. Een meisjesdroom van haar die uit gaat komen. En nu wordt er een vrijgezellenfeest voor haar georganiseerd. Ik weet zeker dat ze dat erg zou waarderen. Zij is daar ook wel het type voor, een feestnummer pur sang.
Ik heb nog nooit een vrijgezellenfeest meegemaakt. En ook bijna geen bruiloften. In mijn vriendenkring woont iedereen samen, met kids of zonder kids en hebben ze een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap. En laatst is er iemand getrouwd op maandagmorgen om 9 uur. Gratis en zonder poeha. Dat is ook meer mijn manier van doen, ik hou er niet van om zo in de belangstelling te staan. Tegenwoordig ben je gelukkig niet verplicht om te trouwen, dat was vroeger wel anders. Maar zij kiest wel voor een ouderwetse grote bruiloft en ik heb best wel zin in dat feest, wanneer maak je dat nog mee, een échte bruiloft?  En zo'n vrijgezellenfeest lijkt/leek me ook wel wat....en toen las ik dus die uitnodiging zondagavond en even later viel ik bijna van mijn stoel... De totale kosten worden geschat op € 120 euro per persoon, HónderdTwintig Euro!!! :-(
My god, wat een geld. En daar ben ik al een paar dagen mee bezig in mijn hoofd. En in mijn buik, want ik had er maandag gewoon buikpijn van.
Is dit echt een normaal bedrag voor een vrijgezellenfeest?! Ben ik effe blij dat er niet meer mensen trouwen en ik niet vaker naar zo'n feestje hoef.  Een vrijgezellenfeest..,ik heb er nul komma nul ervaring mee. En qua kosten rekende ik echt niet op zo'n groot bedrag. De voorberekende kosten bestaan uit een middagprogramma en een avondprogramma, een diner, uitdossing voor onszelf en voor de bruid in spé, de bruid vrijhouden van alle kosten en natuurlijk de hoeveelheid drank die dag. Oh ja, en een gezamenlijk cadeau voor de bruid om dan te geven. Die laatste snap ik even niet, want je geeft toch een cadeau op de trouwdag zelf? Maar oké, het zal allemaal wel. Ik denk niet dat ik er iets van ga zeggen want ik wil geen spelbreker zijn. Ik ken ook niet iedereen die meegaat die dag. Wel degenen die alles organiseren. Ongeveer de helft van de meiden die meegaan ken ik, dat zijn wederzijdse vriendinnen en een zusje en nichtje van de bruid. We zijn met negen dames.
 Maar dat geldbedrag verpest bij mij de voorpret. Ik vind het toch echt een smak geld wat van me verwacht wordt om neer te tellen. Natuurlijk weet niemand dat ik op bijstandsniveau leef, daar loop ik niet mee te koop. Ook schaamte natuurlijk. Ze weten dat ik werk en waar ik werk, maar niet dat ik door de crisis niet meer boven mijn contracturen werk waardoor ik weinig verdien. Dat gaat ook niemand wat aan. Ik ben op mijn blog anoniem want niemand uit mijn omgeving weet dat ik hier schrijf. Da's mijn geheimpje, mijn eigen dagboekje.
Gelukkig heb ik een spaarrekening en gaat er elke maand een bedragje naar toe dat bestemd is voor onvoorziene uitgaven. En dit is zo'n onvoorziene uitgave. Ik wist echt niet dat een vrijgezellenfeest zo duur was. Waarschijnlijk is het de eerste en laatste keer voor zo'n feestje (want ik zie voorlopig niemand meer trouwen) en eerlijk gezegd hoop ik het ook niet.
Hebben jullie wel eens een vrijgezellenfeest gehad en wat waren de kosten?

19 opmerkingen:

 1. Ja en nee, niet een vrijgezellen dag maar een dag na het huwelijk om het cadeau geld te innen. Totale kosten nadien; een etentje bij een plaatselijk restaurant ca. 18 gulden per persoon + een aantal drankjes (5? of zo) totale kosten per persoon ging niet over de 40 GULDEN heen (zou nu ca. 18-22 euro zijn) Kijk dat is nog te behappen. Ik besef me nu wel dat alles heel veel duurder is geworden maar € 120,00 is wel heel veel geld. Ik begrijp je dilemma. Kun je niet informeren of je maar 1 dagdeel komt (alleen 's avonds of zo) en wat dan de kosten zijn........

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Er zullen er echt wel meer zijn die afhaken als ze een dergelijk bedrag lezen. Als ik het programma lees zit je tegenwoordig al snel aan die kosten, als er bv workshop in de middag of avond is en een middelklasse restaurant en nog avond zal dat best kloppen.
  De keus is aan jou eigenlijk, heb je het er voor over of niet. Wil je best wel graag eens meemaken dan doen en niet te lang over nadenken. Je hoeft bij afzeggen toch ook geen reden op te geven? en als je wel wil motiveren dan toch iets over je financieen zeggen.
  Laatst was een collega met grote vriendinnenkring ook al aan het klagen dat dat tegenwoordig maar van je wordt verwacht en zij had 2 kinderen en pastte niet in haar budget of ging ten koste van het gezin. Zij zei het eerlijk en toen bleken er veel meer er zo over te denken en werd het programma aangepast. Er iedereen tevreden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo dat is een best bedrag zeg! Ik heb dit nog nooit mee gemaakt, en ik geloof ook nooit dat ik daarvoor zo'n bedrag zou uitgeven!
  Ik snap jouw dilemma ook heel goed, je wilt geen spelbreker zijn, maar eerlijkheid duurt het langst! Je blijft anders toch maar met een nare smaak in je mond zitten denk ik...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Afgelopen zomer ging de beste vriend van mijn vriend trouwen. Vriend was ook 'even' 90 euro kwijt. Over een paar weken trouwen wij, en we hebben de mensen die het bij ons organiseren ingeprent dat het echt echt echt niet zo duur mag worden! Dan zouden we ons ontzettend opgelaten voelen. Bij mij weet ik dat daar rekening mee gehouden is - mijn zusje is zelf 'arme student' ;-) - en hopelijk bij mijn vriend ook...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik snap je probleem, Toch denk ik dat je het beste eerlijk kunt zijn en gewoon zegt dat je het geld niet hebt. Er komt natuurlijk ook nog de bruiloft achteraan waar je ook nog misschien kleding en een cadeau voor nodig hebt, evt reiskosten enz. En het is ook nog een geschat bedrag voor hetzelfde geld word het nog duurder. Als er misschien nog iemand niet kan dan word verhoudingsgewijs het voor de rest duurder. Ik zou gewoon eerlijk zeggen dat je op dit moment het geld niet hebt en of jullie misschien niet iets goedkopers kunnen doen. Als het goede vrienden zijn zullen ze dit begrijpen en proberen tot een oplossing te komen. Het belangrijkste is toch dat jullie het samen gezellig hebben en dat hoeft echt geen 120 euro te kosten. Het is toch zonde van je hard gespaarde centjes om die aan één dag uit te geven. Bedenk eens uit wat je voor dit geld allemaal hebt moeten doen en wat je er anders voor had kunnen doen. Ik vind dit niet echt een onvoorziene uitgave want je kunt ook weigeren. Als er een keer iets kapot gaat wat echt vervangen moet worden dat is onvoorzien dit niet en daar is je potje dan ook niet voor bedoeld.
  Groetjes Eva

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Op het viva forum bij geld en recht staat ook een topic over een vrijgezellenfeest wat 120 euro kost ook deze persoon vind het veel geld. Misschien praten jullie wel over hetzelfde feest en zijn er al twee mensen die het te duur vinden

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb het opgezocht. Nee, het is niet hetzelfde feestje, zou wel grappig zijn geweest. Maar ben wel blij om te lezen dat heel veel mensen daar het ook een (te) hoog bedrag vinden.

   Verwijderen
 7. Ik ben vijf jaar geleden getrouwd en heb toen een heel euk vrijgezellenfeest gehad. Ik hoop echt dat het een fractie van het bedrag dat jij moet betalen heeft gekost, want anders vind ik het met terugwerkende kracht geen geslaagde dag meer. Ook wij hebben groots uitgepakt met onze bruiloft, maar daar kozen we zelf voor. Ik was heel blij met de lunch bij een vriendin, een bescheiden middagprogramma dat wel precies bij mij paste en pizza ter afsluiting bij mij thuis.
  Ik zou aangeven dat je het wel erg veel geld vindt. Grote kans dat er meer mensen zo over denken. En de bruid vindt t al leuk dat er IETS wordt georganiseerd, die hoeft echt geen programma van 120 euro.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij hebben destijds ook een vrijgezellenfeest gehad en kregen een brief met kosten van 220 euro. Een aantal van ons vonden dat veel te gek en hebben toen een brief geschreven om te vragen of dat niet voor een stuk minder kon. Dit is ook gebeurd. Vind het belachelijk veel geld. Gewoon je mond open doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Waarschijnlijk ben jij niet de enige die het veel geld vindt. Laat het weten (en dan hoef je echt niet jouw financiële situatie uit te leggen). Misschien durven anderen daardoor ook aan te geven dat dit te gek is.

  WG

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Laat dan ook direct weten wat je maximum is. Misschien kun je dan wel het hele programma meedoen, en is iemand anders / zijn de anderen bereid meer te betalen, omdat ze je er graag bij willen hebben.

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik hen zelf nog nooit een vrijgezellenfeest meegemaakt, dat was niet aan de orde in de tijd dat wij trouwden, meer dan 30 jaar geleden. Als ik dit bedrag zie dan ben ik blij toe.
  Ik zou er nooit en te nimmer zo veel geld voor uitgeven, ik kan het wel betalen maar heb het er niet voor over. Het cadeau voor de bruiloft komt ook nog. Om iemand anders voor jou te laten betalen vind ik ook niet fair, je kunt - volgens mij- best eerlijk zeggen dat het te duur is voor jou. Hier kun je zowat een maand boodschappen voor doen. Vaak is het zo dat als iemand aangeeft dat het te duur is dat er dan ook anderen zijn die hetzelfde zeggen. Dit loopt de spuigaten uit. Rianne

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik kreeg van de week ook een uitnodiging. Kosten 70 a 80 EURO voor de hele dag vanaf 9.30 tot 23.00 uur. Inclusief alles. Wij kunnen het makkelijk betalen (voor man volgt ook nog een feestje), maar ik blijf het veel geld vinden. Ik hou er ook niet echt van. Gelukkig is dit het enige stel in onze omgeving die nog gaat trouwen, dus hou ik mijn mond maar.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Nooit naar zo'n feest geweest maar ik zou ook nooit gaan als dat zoveel moet kosten!
  Ik zou het aankaarten dat dat veel teveel is. Als het niet veranderd kan worden zou ik dus niet meedoen...dan maar spelbreker.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. 9 meiden en dan kost het feest
  960 euro
  dan wil ik weleens weten wat daar allemaal van gedaan wordt.
  je kan er zowat een weekendje weg van.

  groetjes monique

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heb je al besloten wat je gaat doen?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Vind het allemaal wel heel erg veel geld. Kan je veel meer van doen neem ik aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wij zijn op dit moment bezig met het plannen van een vrijgezellenfeestje. Kwamen ook uit op een bedrag van 110 euro. Denk dat we het (na het lezen van deze blog) ook een stuk zullen verlagen haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Jeetje, dat is wel een hoop geld. Ik had sowieso gerekend op minder. Wat ik me wel afvraag is hoe ze het dan doen als er een bruiloft in het buitenland is. Hoeveel zou je daar dan voor moeten betalen.

  BeantwoordenVerwijderen