Over mij

Mijn foto

Ik ben 34 jaar, single en heb een inkomen rond het sociaal minimum. Ik leef dus op bijstandsniveau.
Dit blog gaat over consuminderen en zuinig leven. Omdat ik zelf weinig te besteden heb volg ik de laatste weken blogs van anderen die ook zuinig omgaan met hun centen. Persoonlijke verhalen van anderen en slimme tips en adviezen inspireren me om beter om te gaan met mijn eigen kleine budget. Ik vind het leuk om te schrijven en vandaar nu mijn eigen blog!

vrijdag 31 januari 2014

Uitgaven in januari

Ik heb totaal in januari aan boodschappen € 123,76 uitgegeven (budget is 140 euro) Het gaat prima om alles gewoon te betalen met de pin i.p.v een vast bedrag per week te pinnen en daarmee contant te betalen in de supermarkt. Ik ga dit zo doorzetten. Mijn vrije bestedingsruimte ("zakgeld") heb ik ook niet volledig opgemaakt. Ik geeft mezelf elke maand nu € 50,-. Ik heb maar € 41,03 verbruikt. Ik gaf het uit aan:
* een scheurkalender € 14,50
* de drogist koste me € 6,18
* cadeautjes samen € 15,18
* een glazen bonbonschaaltje €3,18 (aanbieding)
* blauwe druifjes voor op tafel €1,99
Ik heb een beetje de hand op de knip proberen te houden afgelopen maand. Zo kwam ik er achter dat het brood bij de Lidl best te eten is. Deze week betaalde ik maar € 0,87 voor een tijgerbruin. Het allergoedkoopste brood bij Lidl heb ik geprobeerd maar dat is echt helemaal niks. De iets duurdere is nog goedkoop en prima. En bolletjes kosten daar maar 0,58 cent. Ik ga dus voortaan vaker naar de Lidl. Ik heb voornamelijk geprobeerd zo zuinig mogelijk te doen omdat er in februari dure rekeningen aankomen. Zo moet ik een nieuw inktpotje in mijn printer hebben. Best duur die krengen..minimaal 18 euro voor het huismerk-alternatief. De gemeentebelastingen komen er weer aan. (€ 338 p/j) Ik zal opnieuw kwijtschelding aan gaan vragen onder het mom van: nee heb je, ja kan je krijgen. Wie weet krijg ik het nu wel en anders betaal ik het weer in 10 termijnen. De waterbelasting zal ik, net als vorig jaar, in ene keer willen betalen (als het lukt) Als ik kwijtschelding krijg van de gemeentelijke belastingen geldt dit automatisch ook voor het waterschap, een rekening van ruim 100 euro. Mijn voorschot voor het waterverbruik t/m juni moet ik ook nog gaan betalen (€ 54,-)...en ik heb inmiddels een leuke vakantie op het oog en wil niet te lang wachten met boeken. Onder andere de boekingskosten en de annuleringsverzekering moeten vooraf betaald worden, á € 90 euro) Dat vrijgezellenfeest komt er ook aan, wederom € 90,- Dat geld haal ik van mijn spaarrekening. Het gaat in ieder geval een dure maand voor me worden, het enigste wat meezit is dat ik geen enkele verjaardag in februari heb en ook geen kraamvisites meer. Een kort maandje, maar een duur maandje voor de boeg hier!

15 opmerkingen:

 1. Mooi binnen je budget gebleven! Februari wordt voor ons ook een dure maand, wij hebben flink veel verjaardagen en gaan met mijn ouders uit eten (dit hebben we al een tijd geleden cadeau gedaan) maar een etentje voor 4 man loopt al snel op.
  Gelukkig is de maand snel voorbij ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. snap ik het goed dat je vrijstelling van gemeente belastingen en waterschapskosten/belastingen gaat vragen terwijl je nog gewoon een vakantie boeken kan? Sorry hoor, maar is dat niet hetzelfde als dat een roker klaagt dat hij geld te kort heeft terwijl hij er voor tientallen euro's per week door heen kwalmt? Ja, ik was ook een roker en ja, ik heb het ook "niet breed" gehad, maar onder bepaalde kosten uit willen komen omdat je het niet zou hebben,maar wel op vakantie kunnen gaan....dat snap ik niet! Dan zijn er andere mensen die er meer "recht" op hebben! Ik lees graag je blogjes maar dit kwam even verkeerd binnen! Ingrid (SE)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik recht heb op die vrijstelling, dan neem ik die. Jij krijgt vast ook toeslagen van de overheid, zorgtoeslag/ huurtoeslag, kinderbijslag? Zeg jij ook: Nee, laat maar zitten! Nee toch?!
   En voor die vakantie ben ik al heel lang aan het sparen, iedere maand. Ik heb er er veel behoefte aan om even lekker wég te zijn. Ik ben al drie jaar niet meer op vakantie geweest. het is voor mij iets om naar uit te kijken! Dat bedrag spaar ik zelf wel bij elkaar. Ik had het ook net als jij aan sigaretten uit kunnen geven, maar ja...dat is een keuze die ik niet maak.

   Als ik recht heb op vrijstelling, dan neem ik dat recht.

   Net alsof ik er zelf om gevraagd heb om op bijstandsniveau te leven. Ik werk ook gewoon, ik zit met mijn inkomen net onder de bijstandsgrens en word aangevuld. Ik vind dat ik dan zeker wel recht heb op een vakantie:-)
   Klinkt een beetje alsof je het me niet gunt ofzo...
   Jammer.


   Verwijderen
  2. Is een manke vergelijking Roken en in aanmerking komen voor aanvullingen. Die regelingen zijn er, juist voor mensen met een laag inkomen en je zou wel gek zijn er niet gebruik van te maken. Met Roken kan je stoppen en daardoor meer geld overhouden. Dat is een vrije keus. Zit je op een laag inkomen is dat meestal geen vrije keus.

   Dus; manke vergelijking. En een beetje zure reactie ook. Ik vind het knap dat onze Koningin goed met haar weinige geld omgaat. Hoezee!

   Verwijderen
 3. Iets meer weten over goedkoop brood?
  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1388664

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje voor de link. Ik heb het bekeken. Dan betaal ik liever een beetje meer. Dat stunten met die prijzen waardoor bakkers zo worden afgeknepen vind ik echt triest. Ik kijk ineens heel anders naar mijn lidl-brood..

   Verwijderen
 4. Kwijtschelding aanvragen heeft niets te maken met consuminderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi, als je recht hebt op kwijtschelding moet je dat zeker doen! Er zijn in dit land zou eenmaal regels wanneer je recht hebt op kwijtschelding of toeslag. Of je dat terecht vindt of niet. Sommige mensen gunnen een ander niets meer. Ik wel hoor, lekker boeken die vakantie ;-)! Je hebt er hard en lang genoeg voor gespaard!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou, het zou fijn zijn als je mijn reactie niet gewist had...
  Wat is er mis met dankbaarheid voor al die rechten?
  Gr.Judith

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond jouw reactie over bescheidenheid en dankbaar zijn zó helemaal níet op mij slaan. Ik was bezig om op je stukje te reageren, maar tijdens het schrijven maakte ik me zo boos. Dan is het me helemaal niet waard om er energie in te steken. Gelukkig is daar dan de delete-knop op mijn eigen blog. Ik verwijder nooit reacties, dit was de eerste.

   Verwijderen
 7. Gewoon gebruik maken van die kwijtschelding. Ik héb Bijstand en blij met elke euro extra die ik kan krijgen.

  Ik ga ieder jaar met vakantie, wel buiten het seizoen. Maar er echt uit zijn, weg van alle gedoe, een andere omgeving, etc. zorgt er wel voor dat ik voldoende energie heb, om alle shit die ik de afgelopen jaren heb moeten ondergaan, te kunnen dragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Inderdaad natuurlijk kwijtschelding aan vragen. Logisch dat ze kijken naar inkomsten ed en niet of je het echt niet kan betalen. Dat zijn keuzes wat je met je inkomen doet. Je maakt keuzes waardoor jij af en toe op vakantie kunt. Petje. Ik kan zelf mijn bruto hypotheek best betalen maar ik vraag ook gewoon ieder jaar hypotheekrenteaftrek aan. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind dat jij trots op jezelf mag zijn. Jij kiest voor consuminderen op het gebied van eten, stroom, etc. zodat je geld uitspaart en dit uitgespaarde deel uit kan geven aan iets waar jij blij van wordt; in dit geval een vakantie! Heerlijk voor je. Lieve groet van Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Je hebt groot gelijk dat je spaart voor een vakantie en tegelijk kwijtschelding aanvraagt!! Die regelingen zijn er niet voor niets hoor!
  Toen ik jaren geleden in de bijstand belandde werd me van alles in de schoot geworpen wat ik allemaal wel kon krijgen. De peuterschoolkosten, bioscoop/musical/theater kosten, sport kosten, zwemles etc kreeg ik allemaal tot een bepaald bedrag vergoed terwijl ik het best kon opbrengen. De kwijtschelding kreeg ik ook altijd, terwijl ik het prima kon betalen, maar ik spaarde ook en ook voor de fijne en leuke dingen des levens, vakantie vieren!!

  Als ik sommige reacties van mensen wel eens aanhoorde, dacht ik: zijn jullie jaloers ofzo? Het is gewoon een kwestie van keuzes maken die voor jou belangrijk zijn. Je kan geld de lucht in kwalmen, lekker elke avond een fles wijn leegdrinken en lekker luxe gaan eten, maar je kan het ook allemaal wat soberder aanpakken en dan idd geld overhouden! Mooie maand januari hoor.

  Wij hebben ook net een vakantie geboekt maar geen annuleringsverzekering gedaan....dat is ook voor het eerst, maar het klinkt hard, maar er moet eerst 1 dood zijn voor je de reissom terug krijgt, dus hebben we besloten om het niet te doen, dit scheelt weer een slok op een borrel.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik wilde je net als Boukje er op wijzen dat een annuleringsverzekering vaak weggegooid geld is. Van dat geld kun je beter een keer op een terras gaan zitten tijdens de vakantie.
  Je moet alleen verzekeren wat je bij wegvallen niet zelf kunt betalen. Het zou balen zijn als je niet op vakantie kunt, maar niet onoverkomelijk.

  WG

  BeantwoordenVerwijderen